Yacon
Další názvy: Smallanthus sonchifolius, Jakon
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Yacon, známý také pod vědeckým názvem Smallanthus sonchifolius nebo Jakon, je rostlina pocházející z Jižní Ameriky, kde je tradiční součástí stravy domorodých obyvatel And. Tato rostlina má mnoho pozitivních vlivů na lidský organismus. Oceněny jsou především její kořeny, které mají příjemnou sladkou chuť a jsou bohaté na vlákninu a různé vitamíny. Yacon je jedinečný svým obsahem fruktooligosacharidů, což jsou prebiotika, která napomáhají udržovat zdravou střevní mikroflóru.
Yacon se často využívá ve výrobě různých potravin. Jako celek nebo jen jeho části se mohou přidávat do salátů, ovocných mixů či se z něj může vyrábět šťáva. V sušené formě se pak yacon používá jako sladidlo nebo jako základ pro výrobu čaje. Mezi významnější produkty z yaconu můžeme zařadit především sirup z yaconu, kvůli svému nízkému obsahu kalorií se stává stále oblíbenějším jako náhražka tradičního cukru. Dalším vyhledávaným produktem jsou sušené kousky yaconu, které připomínají typické sušené ovoce a jsou ideální jako zdravá svačina. Yacon se navíc dá zpracovávat i na prášek, který se přidává do různých pokrmů nebo nápojů jako zdravé sladidlo, nebo se z něj vyrábí výživové doplňky. Jeho využití je skutečně široké a díky svým zdravotním beneficím se stává stále populárnějším.