Xylose
Další názvy: Xylóza
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Xylose, známá také jako Xylóza, je pentóza, což znamená, že se jedná o cukr složený z pěti uhlíkových atomů. Tato složka je obzvláště hojně přítomna v dřevě a rostlinách a lze ji získat i z řas nebo mořských hub. Struktuře xylose dominuje kruhová forma, která je v přírodě nejčastější a nejstabilnější.
Xylose se používá v několika výrobních oblastech. Jako složka se využívá například při výrobě sladidel, jelikož má xylose přibližně stejnou sladkost jako glukóza, avšak na rozdíl od ní má menší kalorickou hodnotu. V potravinářském průmyslu se xylose také používá k produkci xylitolu, jedná se o sladidlo, které se využívá v bezcukrové žvýkačce. Xylose také nachází uplatnění v farmaceutickém průmyslu. Je součástí některých léčiv a také se používá při diagnostice bakterií. Do výroby se xylose dostává i při produkci některých druhů biopaliv, kde slouží jako surovina pro fermentační proces. Její výhoda spočívá v tom, že nekonkuruje s potravinářskými produkcí rostlinných surovin a může tedy představovat ekologický zdroj energie.