Xanthan Gum
Další názvy: Xanthanová guma, xantanová guma
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Xanthanová guma neboli Xanthan Gum se v průmyslové výrobě velmi často využívá jako zahušťovadlo, emulgátor nebo stabilizátor. Je extrahována z kvašení cukru, konkrétně sacharózy, glukózy nebo laktózy bakterií Xanthomonas campestris. Tato bakterie je běžná v přírodě, kde se vyskytuje na listech zeleniny nebo v zemědělské půdě. Xanthanová guma je ve vodě velmi dobře rozpustná a dokáže ji zahustit i v malém množství. V potravinářství je označována jako E415.
Xanthanová guma je nedílnou součástí mnoha výrobků, s nimiž se setkáváme každý den. Je široce využívaná v potravinářském průmyslu, kde se přidává do pečiva, salátových dressingů, zmrzlin, omáček, džemů, nápojů či cukrovinek. Využití nachází rovněž v kosmetickém průmyslu ve výrobě šamponů, mýdel, krémů nebo zubních past. Díky svým specifickým vlastnostem se xanthanová guma používá i v lékařství jako složka tablet, náplastí nebo gelů. V nepotravinářském průmyslu se pak tato látka využívá například v tiskařských barvách, lepidlech nebo čističích prostředcích. I přes své široké využití však xanthanová guma není pro člověka nebezpečná. Naopak, vzhledem k její schopnosti vázat vodu může přispívat k pocitu sytosti a může tak pomoci v boji proti nadváze.