Vrba jíva (Salix caprea)
Další názvy: Vrba kočička, goat willow
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Vrba jíva, známá také jako vrba kočička nebo goat willow v anglicky mluvících zemích, patří mezi původní stromy Evropy a Asie. Její druhové jméno caprea je odvozeno od latinského slova pro kozu, protože podle řady zdrojů jdou kozy právě po vrbách kočičkách jako prvních na jaře, když se probouzí příroda. Vrba jíva je velmi odolný strom, který dobře snáší i nízké teploty a zvládne růst prakticky na jakékoliv půdě, i když nejraději má ty vlhké a živnými látkami bohaté. Právě díky svému rozšíření a významu pro přírodu ji lidé po mnoho generací užívají v nejrůznějších oblastech.
Listy a poupata vrby jívy se již odpradávna používají v léčitelství. Díky vysokému obsahu salicilu, předchůdce aspirinu, mají silné protizánětlivé a analgetické účinky. Infuze z nich se používají k léčení revmatismu, bolesti hlavy, horečky, nachlazení a podobných potíží. V minulosti se také využívala rosolovitá hmota, která se tvoří na povrchu pupenů a má silné antiseptické působení. Dřevo vrby jívy je lehké a měkké, dobře se opracovává a je proto oblíbené při výrobě nábytku, různých dekorací a dalších předmětů. V minulosti se z něj také vyráběly nástroje, nádobí a proutěné koše. I kůra stromu nachází své využití, je totiž bohatá na třísloviny a používá se v koželužnictví. V současné době se vrba jíva využívá především v krajinářství jako okrasný strom nebo ke stabilizaci půdy. Je také cenným zdrojem potravy a úkrytu pro mnoho druhů hmyzu, ptáků a savců.