Vinná réva (Vitis vinifera)
Další názvy: Réva evropská, Réva ušlechtilá
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Vinná réva, vědecky označovaná jako Vitis vinifera, známá také pod názvy réva evropská či réva ušlechtilá, je rostlina, která se významně zapsala do kulturní historie lidstva. Její význam spočívá především v produkci hroznů, z nichž se vyrábějí nejrůznější produkty, mezi nejznámější patří bezesporu víno. Přestože se při pěstování vinné révy klade největší důraz na kvalitu hroznů určených pro vinařskou produkci, využití nalézá též v kosmetickém průmyslu či lékařství.
Hlavním produktem z vinné révy je samozřejmě hrozen, z něhož se lisuje mošt, který po procesu kvašení vínem se stává. V rámci výroby vína se dále využívají i další části révy, konkrétně viňové hrozny, které se po sklizeni a usušení stávají hroznovými větvičkami určenými k dozrávání vína při jeho skladování v sudech. Kromě vína se z hroznů vyrábějí také hroznové šťávy, hroznové želé, marmelády a podobně. V kuchyni se navíc využívají i listy révy, které se používají k přípravě různých pokrmů, nejčastěji jako obal pro rýžové nebo masové plněné varianty.
V kosmetickém průmyslu se z vinné révy využívá především semeno a jejich olej, který je známý svými regeneračními a antioxidačními vlastnostmi. Velmi oblíbený je také vinný peeling, který je bohatý na vitaminy a minerály a pokožku efektivně čistí a zároveň ji zklidňuje. V lékařství se využívají opět semena, konkrétně jejich extrakt, který má pozitivní vliv na cévy a krevní oběh. Ve vinoterapii se využívá celá řada produktů z vinné révy, mezi které patří například i víno samo.