Vanillin
Další názvy: Vanillin, Vanillinum
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Vanillin, známý také pod názvem Vanillinum, je organická látka s charakteristickou vůní vanilky. Jedná se o hlavní složku, která je odpovědná za svébytnou vůni a chuť vanilky. Tento bílý krystalický prášek s teplotou tání 81-83 stupňů Celsia se chemicky jedná o aldehyd. Jeho chemický vzorec je C8H8O3 a je zařazený mezi aromatické aldehydy. Vanillin je dobře rozpustný v alkoholu, ale těžko se rozpouští ve vodě.
Vanillin se hojně využívá v potravinářském průmyslu, hlavně v cukrářství a pekařství pro aroma různých druhů zákusků, dortů, cukrovinek, čokolády, ale také pro výrobu různých dezertů, zmrzliny, jogurtů a dalších mléčných výrobků. Vanillin se také přidává do některých nápojů, například do kávy, koktejlů, likérů a dalších alkoholických nápojů pro zlepšení jejich chuti. V parfumerii se využívá pro svou vůni ve voňavkách a různých kosmetických přípravcích. Kromě potravinářského a kosmetického průmyslu se vanillin také využívá v farmaceutickém průmyslu v určitých typech léků a ve veterinární medicíně. Široký výběr využití tohoto aldehydu ukazuje na jeho univerzální vlastnosti a oblíbenost.