Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Další názvy: mateřídouška dymián, douška vlašská, dymián, dymiánek, démuť, mateřídouška římská, thým vonný, tymiánek, thyme
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Tymián obecný, známý také pod názvy mateřídouška dymián, douška vlašská, démuť nebo thým vonný, je tradičním a oblíbeným typem koření využívaným v gastronomii po celém světě. Latinský název Thymus vulgaris odkazuje na široké využití v kuchyni a dále také v léčitelství. Tuto bylinu lze pěstovat doma v květináči nebo na zahradě jako součást bylinkové zahrádky. Tymián má příjemné aroma, které je silnější a pikantnější než u většiny ostatních aromatických bylin. Jeho výrazná vůně a chuť se neztrácejí ani při dlouhém vaření, a proto je neocenitelný při přípravě pokrmů vyžadujících delší dobu tepelné úpravy.
Tymián obecný najde své uplatnění v nespočtu produktů. V kulinářství se využívá především jako koření. Jeho silná a zároveň příjemná chuť a vůně obohacuje pokrmy, jako jsou polévky, dušené maso, marinády nebo do těstovin. Velmi dobře ladí s rajčaty, cibulí nebo česnekem. Také se často používá v kombinaci s ostatními bylinami v různých kořenících směsích, třeba v provensálských bylinách. V léčitelství se tymián využívá pro své antiseptické účinky, například v sirupech proti kašli. Tymiánový olej je součástí mnoha kosmetických a farmaceutických produktů, jako jsou krémy, masti, šampony, ústní vody, zubní pasty nebo aromaterapeutické oleje.