Trnka obecná (Prunus spinosa)
Další názvy: slivoň trnka, slivoň trnitá, trnky, trní, slíva, slivka trnková
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Trnka obecná, známá také pod názvy slivoň trnka, slivoň trnitá, trnky, trní, slíva či slivka trnková, je opadavý keř či malý strom dorůstající do výšky zhruba 2 až 3 metry. Je známá svými hustě pokrytými větvemi, které jsou ostré a trnitě zakončené. Rozšířena je téměř po celém území Evropy a zasahuje až do západní Asie. V České republice je právě trnka obecná jedním z nejčastěji se vyskytujících druhů trnek. Její malé, tmavě červené až fialové plody se nazývají trnky. Mají charakteristickou trpkou chuť a jsou bohaté na vitamín C.
Trnky jsou především využívány v gastronomii, kde se z nich vyrábí různé produkty jako je trnkový sirup, trnkový džem, trnkový likér, trnkový med nebo trnkový ocet. Pro svoji trpkou chuť se využívají trnky rovněž při výrobě některých druhů vín. Kromě toho se trnky pro svůj vysoký obsah vitamínu C používají v lidové medicíně, například k léčení průjmu nebo při nachlazení. Trnky jsou velmi oblíbené také mezi zahradkáři, kteří je pěstují jako okrasnou rostlinu nebo živý plot. Zvláštní kategorií jsou pak vinaři, kteří z trnek vyrábí speciální trnkové víno.