Tomel japonský (Diospyros kaki)
Další názvy: hurmi kaki, kaki churma, japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko, čínská švestka, shitse
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Tomel japonský (Diospyros kaki) je opadavý strom, který dosahuje výšky až 15 metrů a pochází z Číny. Je znám pod řadou jmen, jako je hurmi kaki, kaki churma, japonské persimon, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko, čínská švestka a shitse. Jejím hlavním charakteristickým rysem je její plod. Plod tomel japonského je velmi oblíbený v mnoha kuchyních na celém světě. Jeho dužina je sladká, jemně aromatická a někdy se podobá texturou medu, který je lehce řídký. Tato ovoce je bohaté na vitamíny A a C, draslík, mangan a vlákninu, což je výživově hodnotné a přispívá k celkovému zdraví.
Tomel japonský se používá v mnoha produktech. Její plody jsou často konzumovány čerstvé, ale také se často suší, džemuje, kompotuje, používá se v náplních do pečiva nebo z nich vyrábí různé nápoje, včetně vína a likérů. Smažené nebo grilované kousky tomelu jsou také oblíbené v mnoha kuchyních, kde slouží jako sladká příloha k hlavním chodům. V nezralém stavu může být plod k tomelu trochu nahořklý, ale po dozrání se stává sladkým, skoro jako med. Na druhou stranu, kůru tomelu japonského lze také použít. Především se z ní vyrábí tkaniny a lano.