Threonine
Další názvy: Treonin
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Threonin, neboli Treonin, je jednou z 20 základních aminokyselin, které tvoří proteiny lidí a ostatních organismů. Byl objeven začátkem 20. století a je jednou z devíti aminokyselin nezbytných pro zdraví člověka, což znamená, že naše tělo nemůže syntetizovat threonin a musí ho získávat z potravy. Je ve vodě rozpustný, což znamená, že se rozpouští v tělních tekutinách a je klíčový pro správnou funkci imunitního systému.
Threonin najdeme v řadě potravin, jako je vepřové maso, drůbež, sýr, ořechy, luštěniny a zelená zelenina. Důležitý je také v průmyslu pro výrobu léků, očních gelů a emulzí a dalších farmaceutických produktů. Používá se také v kosmetice, kde je součástí některých pleťových krémů, hydratačních emulzí, šamponů a dalších výrobků pro péči o pleť a vlasy. V medicíně je threonin důležitý zejména pro podporu funkce imunitního systému, vývoj kostí a zdraví nervové soustavy. Také podporuje srdeční zdraví a pomáhá udržovat zdravý metabolismus.