Thermus thermophilus
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Thermus thermophilus, také známý jako Talek, křemičitan hořečnatý nebo magnesium silicate, je typ extrémně teplotně odolných bakterií známých svou schopností přežít v nesmírných teplotách, které by zničily jiné formy života. Tyto mikroorganismy byly poprvé objeveny v horkých pramenech v Itálii a Japonsku, kde se přizpůsobily nesmírně vyšším teplotám, než jaké jsou běžně na povrchu Země. Díky této jedinečné vlastnosti se Thermus thermophilus používají v mnoha odvětvích průmyslu a výzkumu.
V první řadě se T. thermophilus uplatňuje v biotechnologickém průmyslu, zvláště pak v oblasti výroby léků. Zachovávají své chování při teplotách, kdy jiné bakterie, například patogeny, nepřežijí, což umožňuje lékařům a biologům manipulovat s nimi za sterilních podmínek. Též se hojně využívají v procesu PCR (polymerázové řetězové reakce), což je metoda široce využívaná v genovém inženýrství a molekulární biologii. V potravinářském průmyslu se pak Thermus thermophilus využívají při výrobě sýrů a jogurtu, neboť přispívají k jejich specifické chuti a textuře. Přestože tyto bakterie běžně nejsou škodlivé pro člověka, představují základní složku některých druhů probiotik. Dále se také využívají v kosmetickém průmyslu kvůli svým antioxidantním vlastnostem nebo v průmyslu chemickém a ropném pro svou odolnost vůči extrémním teplotám.