Tannic Acid
Další názvy: Kyselina tříslová
Skóre škodlivosti: 3 (Neškodné chemické látky)
Tannic Acid, jinak známá jako kyselina tříslová, je polyfenolická kyselina obsažená v mnoha plodech, rostlinách a dřevinách, zejména v dubové kůře, orěchových slupkách, nebo čínském nápoji Pu'erh. Vzhledem k širokému spektru svých vlastností patří mezi látky s rozmanitým využitím v různých odvětvích průmyslu.
Kyselina tříslová se využívá nejčastěji v potravinářství a nápojařství, jako je výroba vína, piva či cideru. Dále je tato kyselina využívána ve farmaceutickém průmyslu, především pro své adstringentní (stahující) a antiseptické vlastnosti, a tedy i v kosmetice, kde se využívá například v produktech pro péči o pleť. Další významnou oblastí je kožedělný průmysl, kde se používá pro léčení kůží a výrobu kůže. Stejně tak je součástí některých typů inkoustu a barviv. Kyselina tříslová se také používá v textilním průmyslu pro zlepšení odolnosti materiálů vůči plísním. Zajímavé je i její využití v metalurgii, kde se používá k vytlačování dalších prvků z jejich sloučenin.