Tallow
Další názvy: Lůj
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Lůj, známý také pod názvem Tallow, je produkt získávaný z tuku různých zvířat, často hovězího či vepřového. Jeho kořeny sahají hluboko do historie, kdy byl využíván především pro svůj vysoký obsah tuku a výraznou chuť. Lůj je oblíbený díky svému tuhému stavu při pokojové teplotě, což z něj dělá skvělou volbu pro pečení a smažení. Současné trendy v gastronomii ho opět přinášejí zpět do našich kuchyní.
Tallow, neboli lůj, se však nevyužívá pouze v gastronomii. Jeho široké spektrum využití můžeme vidět i v průmyslu, kde se z něj vyrábí například svíčky, mýdla, kosmetika či dokonce paliva. V kosmetickém průmyslu se lůj využívá pro výrobu krémů a balzámů na rty, díky svým výživným a hydratačním vlastnostem. Svou důležitou roli si našel také při výrobě biopaliv, kde tvoří významnou komponentu. Stejně tak v textilním průmyslu se lůj používá pro výrobu mazadel a vosků. I přes jeho někdy kontroverzní pověst, je lůj produkt, jehož využití je skutečně široké a do mnoha oblastí nezastupitelné.