Subtilisiny
Další názvy: Subtilisin Carlsberg, Subtilisin A, Subtilopeptidase A, Subtilisin BPN, Subtilisin B, Subtilopeptidase B, Subtilopeptidase C, Subtilisin E, Subtilisin 309, Subtilisin 147
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Subtilisiny jsou široká skupina proteáz, které jsou produkovány a vylučovány bakteriemi rodu Bacillus. Slouží k štěpení proteinů na jednodušší sloučeniny - aminokyseliny či polypeptidy. První byl ve 40. letech 20. století objeven subtilisin Carlsberg, který byl pojmenován podle místa svého objevení – laboratoří pivovaru Carlsberg v Dánsku. Dalšími příklady subtilisinů jsou subtilisin A, B, BPN, 147, 309, E a subtilopeptidáze A, B a C.
Subtilisiny nalézají využití v mnoha průmyslových oblastech. Jsou součástí biologicky aktivních přípravků přidávaných do pracích prášků, kde jejich enzymatická aktivita umožňuje odstraňování proteinových skvrn. V potravinářském průmyslu jsou využívány k zlepšení kvality potravin jako je mléko, maso či chléb. V biotechnologii se subtilisiny také uplatňují při produkci aminokyselin nebo jako biokatalyzátory v syntézách peptidů. Díky schopnosti štěpit proteiny jsou subtilisiny využívány také v lékařství, například při diagnostice určitých nemocí nebo při vývoji nových léčiv. Subtilisin 147 se pak používá při výrobě bioetanolu. Subtilisiny jsou tak jednou z nejdůležitějších skupin průmyslových enzymů. Jejich široké uplatnění je umožněno díky jejich odolnosti vůči vysokým teplotám, kyselinám a zásadám.