Stearan vápníku
Další názvy: stearan vápenatý, stearát vápenatý, Calcium stearate, Calcium Distearate
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Stearan vápníku, známý také pod označením stearan vápenatý, stearát vápenatý, Calcium stearate nebo Calcium Distearate, je bílá až světle žlutá práškovitá látka, která je tvořena ze stearové kyseliny a vápenatých iontů. Je nerozpustný ve vodě, ale rozpustný v ethanolu, éteru a tukových materiálech. Stearan vápníku se vyznačuje svými významnými vlastnostmi, mezi něž patří velká chemická stabilnost, odolnost vůči oxidaci a schopnost snižovat tření.
Stearan vápníku najdeme v celé řadě výrobků, které běžně využíváme v našem každodenním životě. Především se používá v potravinářském průmyslu jako protispékavé aditivum, které zlepšuje konzistenci a texturu potravin. Primárně se stearan vápníku užívá v pekařském a cukrářském průmyslu a také v průmyslu mléčných výrobků. Stearan vápníku se také často používá v kosmetickém průmyslu, konkrétně jako stabilizátor v emulzích, kde působí jako emulgátor, který zvyšuje konzistenci kosmetických přípravků. Jeho použití zahrnuje také průmysl plastů a gumy, kde působí jako mazivo a zabraňuje lepení výrobků z těchto materiálů.