Soybean Peroxidase
Další názvy: Soybean seed coat peroxidase, sójová peroxidasa
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Soybean Peroxidase, známý také pod názvem Soybean seed coat peroxidase či sójová peroxidasa, je enzym, který je považován za jednu z nejaktivnějších a nejstabilnějších peroxidáz. Tento enzym je extrahován ze semen sóji, konkrétně z jejich obalů. Soybean Peroxidase má vysokou afinitu k peroxidu vodíku a může pracovat v širokém spektru pH. Sója je hlavním zdrojem tohoto enzymu, především díky své dostupnosti a nízkým nákladům na produkci.
Soybean Peroxidase se používá ve velkém množství produktů a průmyslových aplikací. Sobě nejvíce nachází uplatnění v biotechnologickém průmyslu, kde se používá pro úpravu povrchů, biokonverzi ligninu a odstraňování barev. Významnou roli má také v potravinářském průmyslu, kde se využívá pro detekci hygienických nedostatků. Dále se přidává do některých čisticích a bělících přípravků kvůli svým oxidačním schopnostem. Ve farmaceutickém průmyslu se uplatňuje v procesu výroby některých léků. V neposlední řadě se jeho schopnosti využívají v environmentálních technologiích pro odstraňování znečišťujících látek z vody a půdy.