Soy Isoflavones
Další názvy: Sójové isoflavony
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Sójové isoflavony, známé také jako Soy Isoflavones, jsou cenné antioxidanty, které se vyskytují především v sójových produktech. Patří do skupiny fytoestrogenů, rostlinných látek strukturálně podobných lidským pohlavním hormonům. Vysoce se uplatňují hlavně v oblasti výživových doplňků a lékařství, nicméně nejsou pozadu ani v potravinářství a kosmetickém průmyslu.
V potravinářství se sójové isoflavony využívají k obohacení různých druhů výrobků, zejména alternativ mléčných výrobků, jako je sójové mléko, tvarohové sýry, jogurty, či zmrzlina. Kromě toho je najdeme také v sójových produktech jako jsou tofu, tempeh, miso polévka či edamame. Tyto isoflavony nejenže dodávají potravinám specifickou chuť a nutriční hodnotu, ale působí i preventivně proti řadě chorob. V kosmetice se sójové isoflavony využívají pro své antioxidační a protizánětlivé účinky. Součástí mohou být například krémy, séra, masky či šampony, které podporují regeneraci pokožky a vlasů. Ve farmaceutickém průmyslu a výrobě doplňků stravy mají využití zejména pro svůj pozitivní vliv na zdraví žen v menopauze, kdy dokáží zmírnit některé nežádoucí symptomy, jako jsou návaly horka či nespavost.