Sodium Stearoyl Lactylate
Skóre škodlivosti: 3 (Neškodné chemické látky)
Sodium Stearoyl Lactylate, známý také jako Sodium salt, Alysine, Ardall nebo Natrium salicylate, je často používaný aditivum v potravinářském průmyslu. Tato látka se chemicky vyrábí z kyseliny mléčné a stearové kyseliny. Je známá díky svým emulgátorovým a stabilizačním vlastnostem, které pomáhají udržovat kvalitu potravin, odolávat plesnivění a prodlužovat jejich trvanlivost. Sodium Stearoyl Lactylate je bílý až světle žlutý prášek s nenápadnou chutí, díky čemuž se přidává do mnoha různých potravin.
Sodium Stearoyl Lactylate se nejčastěji používá v pekařském průmyslu, konkrétně do těsta pro chléb, pečivo, ale také do instantních nápojů, instantního kakaa či instantní kávy. Tato složka přispívá k lepší konzistenci, textuře a chuti konečného výrobku. Ve výrobě cukrovinek se díky tomuto aditivu zabránilo tvorbě křehkých krystalů a podpořila rozpustnost výrobků. Ve sladkostech je Sodium Stearoyl Lactylate využíván jako emulgátor, který zvyšuje kvalitu a atraktivitu výrobku. Kromě potravinářského průmyslu se ale také používá v kosmetickém průmyslu, kde slouží jako emulgátor a stabilizátor v mnoha produktech jako jsou krémy, šampony a ostatní výrobky pro osobní péči.