facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Sodium propylparaben

Další názvy: 4-hydroxybenzoic acid propyl ester sodium salt, E 216, Propylparahydroxybenzoát

Skóre škodlivosti: 4 (Lehce škodlivá chemie)


Sodná sůl propylesteru kyseliny 4-hydroxybenzoové, zkráceně sodný propylparaben, známy také pod označením E 216, patří do skupiny konzervačních látek. Ty se v potravinářství používají ke zvýšení trvanlivosti potravin a na celém světě jsou široce využívány v průmyslové výrobě. Díky svým vlastnostem zabraňuje rozvoji bakterií, plísní a kvasinek, které by mohly potravinu narušit. Propylparahydroxybenzoát má mírně hořkou chuť a je rozpustný ve vodě, mini tato látka je běžně přítomná v řadě potravinových produktů, kde se očekává delší doba skladování.

V potravinářství je často sodný propylparaben používán jako přísada v pekařských výrobcích, zmrzlině, některých druzích sýrů, sušených rybách, ovoci, zelenině nebo uzeninách. Nejčastěji jej ale najdeme v kosmetických a farmaceutických přípravcích. Tento konzervant se přidává do různých kosmetických krémů, šamponů, kondicionérů, sprchových gelů, olejů, mýdel, rtěnek a hygienických přípravků. V těchto případech se používá pro své antibakteriální a antimykotické vlastnosti. Ve farmaceutických přípravcích je to prvek, který pomáhá udržet léky sterilní a zvyšuje jejich trvanlivost. Je také součástí některých dětských potravin, dobře se ovšem doporučuje sledovat jeho množství, zejména u citlivých jedinců, kteří by mohli projevit alergickou reakci.


Kategorie Hledání Chat
TOPlist