Sodium Lactate
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Sodium lactate, známý také pod názvy Coptis chinensis Franch nebo Huang Lian, je běžná složka v kosmetice a potravinářství. Tato látka v sobě spojuje vlastnosti antiseptické, hydratační a konzervační, díky kterým se hodí do široké škály výrobků. Sodium lactate se vyrábí z mléčné kyseliny, která je zároveň přirozenou součástí některých druhů ovoce a zeleniny, ale také lidského těla. Sodium lactate má schopnost vázat vlhkost, a tak zabraňovat vysychání, což je vlastnost, díky které je často přidáván do kosmetických výrobků jako jsou třeba krémy, šampony nebo tělová mléka.
Sodium lactate se přidává také do potravin. V těchto případech plní funkci konzervantu, a zároveň potraviny zvláčňuje. V potravinářském průmyslu je tento aditiv označován jako E325 a najdeme ho například v pekařských výrobcích, uzeninách nebo sýrech. Díky svým vlastnostem pomáhá prodloužit trvanlivost potravin. S výhodami používání Sodium lactate však přichází i potenciální zdravotní rizika. Při nadměrné konzumaci totiž může vyvolávat nežádoucí účinky jako jsou například zažívací potíže. Proto je důležité dodržovat doporučené denní dávky. Sodium lactate se obecně považuje za bezpečnou látku, pokud je používán správně a s mírou.