Sodium Glutamate
Další názvy: MSG, glutamát sodný, E621
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Glutamát sodný, běžně známý jako MSG či E621, je bezbarvý krystalický prášek, který má sladkou až slanou chuť. Tato látka je syntetizována z kukuřice a řepného cukru a je jednou z nejrozšířenějších příchutí na světě. Patří mezi tzv. chuťové posilovače neboli látky, které zesilují dochucovací účinky jiných surovin v potravinách. Glutamát sodný je ve velkém množství přítomen i v lidském těle a jeho hlavní funkcí je přenos nervových signálů.
MSG, glutamát sodný či E621, najdete v obrovském množství různých výrobků. Nejčastěji je přidáván do balených potravin jako jsou polotovary, konzervy, instantní polévky, omáčky, masové výrobky, uzeniny, zeleninové konzervy, sýry a mnoho dalších. Kromě toho je hojně využíván také v asijské kuchyni, kde se přidává do různých omáček, polévek nebo nudlí. Nicméně, přestože je glutamát sodný schválený Evropskou unií a Mezinárodním kodexem pro potraviny jako bezpečný pro konzumaci, objevují se často diskuze o jeho možných negativních dopadech na zdraví. Někteří lidé mohou mít na glutamát sodný citlivou reakci způsobující například bolesti hlavy, záchvaty astmatu, podráždění nosu nebo hrdla a další. Proto je na výrobcích, aby uváděli přítomnost glutamátu sodného na obalu výrobků.