Sodium Gluconate
Další názvy: Glukonát sodný, E576
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Sodium gluconate neboli glukonát sodný je organická sloučenina, kterou lze najít ve většině produktů, které spotřebujeme každý den. Tato látka, označovaná také jako E576, je vyráběna fermentací cukru a má formu bílého až světle žlutého krystalického prášku s mírně slanou chutí. Je to sůl kyseliny glukonové, která je přirozeně se vyskytující v ovoci, jako jsou bobule nebo citrusové plody. U lidí se tato kyselina vyskytuje ve střevní mikroflóře.
Glukonát sodný je v potravinářství často využíván jako konzervant a stabilizátor. Přidává se do potravin jako sůl pro zlepšení chuti a prodloužení trvanlivosti. Dále se používá i v kosmetickém průmyslu, kde slouží jako zvlhčovač, tj. látka zabraňující vysychání kosmetických přípravků. Jde také o účinnou složku v různých čisticích prostředcích. Jde o bezpečnou látku, která byla Evropskou potravinovou agenturou (EFSA) hodnocena jako neškodná pro lidské zdraví. I přesto je ale nutné dbát na to, aby se glukonát sodný konzumoval v rozumné míře, jako to platí u všech dalších přídatných substancí.