Sodium carrageenan
Další názvy: Carrageenan sodný
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Sodium carrageenan je specifická forma chemické látky známé jako carrageenan. Tato látka je v mnoha zemích schválena k použití jako potravinový přísada a má číslo E407. Sodium carrageenan je především používán jako stabilizátor nebo zahušťovadlo v různých potravinářských výrobcích. Je extrahovaný z červených řas a je oblíbený především díky svým gelovým vlastnostem, jež jsou extrémně účinné i při nízkém dávkování. Jeho další významnou výhodou je, že není pro lidský organismus toxický a není ani reaktivní s jinými potravinovými aditivy.
Sodium carrageenan je běžně používán v celé řadě produktů, které denně konzumujeme. Nacházíme ho například v mléčných výrobcích jako jogurtech, zmrzliny nebo smetaně, kde zlepšuje konzistenci a přispívá k rovnoměrnému rozdělení složek ve výrobku, například ovoce v jogurtu. Vysoký výskyt sodium carrageenanu najdeme také v pečivu a dalších pekařských a cukrářských výrobcích. Používá se rovněž v přípravě nápojů, jako je instantní kakao nebo dětské mléčné nápoje. Mimo potravinářského průmyslu se také uplatňuje v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu, kde se využívá především jeho zahušťovacích vlastností.