Sodium Bicarbonate
Další názvy: Jedlá soda, Soda bikarbona, Bikarbonát sodný, Hydrogenuhličitan sodný, Carbonic Acid Monosodium Salt, Baking soda, E500
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Sodium bicarbonate neboli jedlá soda, soda bikarbona, bikarbonát sodný, hydrogenuhličitan sodný, carbonic acid monosodium salt, baking soda či E500, je látka, kterou známe především z kuchyně. Jedná se o bílý prášek, který se ve vodě rozpouští. Poznáme ji podle specifické slané chuti a mírně alkalické (základní) reakce. Tato látka je známá pro své jedinečné vlastnosti, při kterých interaguje s kyselinou a produkuje oxid uhličitý. Tato reakce je naprosto nezbytná pro některé kulinářské procesy, například pro kynutí pečiva.
Bikarbonát sodný se vyznačuje mnohostranným použitím. Ve velkém se hojně využívá v potravinářství, kde funguje jako kypřící prášek do pečiva. Vlivem tepla a kyselého prostředí se z něj uvolňuje oxid uhličitý, díky kterému těsto kynutých produktů nadýchne a získá svou typickou strukturu. Kromě pečiva se přidává také do jiných výrobků, aby zlepšoval jeho konzistenci, například do zmrzliny, sýrů, jogurtů či bublinkových nápojů. V neposlední řadě se jedlá soda vyplácí používat i mimo kulinářský svět. Lze ji využívat jako ekologický čistící prostředek, například pro odstraňování usazenin a nečistot v koupelně nebo kuchyni. Dále je součástí mnoha zubních past a přípravků pro bělení zubů, protože má schopnosti neutralizovat kyseliny v ústech a zmírnit zubní výtržnosti.