Shiitake (Lentines edodes)
Další názvy: houževnatec jedlý, shii-take, šiitake, dubová houba, dubový žampion, žampion dubového dřeva, čínský černý žampion, lesní žampion, hua gu, qua gu
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Shiitake (Lentinus edodes), také známá jako houževnatec jedlý, shii-take, šiitake, dubová houba, dubový žampion, žampion dubového dřeva, čínský černý žampion, lesní žampion, hua gu, či qua gu, je stopkovýtrusá houba, která má svůj původ v Asii, kde je široce pěstovaná a konzumovaná po tisíciletí. Dnes se již pěstuje i ve velkém množství v Evropě a Severní Americe. Shiitake je hojně obliběná díky své specifické chuti a vůni, ale také pro své léčivé účinky. Obsahuje totiž množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, které přispívají k posílení imunitního systému a také se podílejí na prevenci některých typů rakoviny.
Shiitake houby se využívají v široké škále produktů. Samozřejmostí je použití v gastronomii, kde jsou součástí mnoha tradičních asijských pokrmů, ale také moderních kulinářských výtvorů po celém světě. Jsou skvělou součástí polévek, omáček, zeleninových směsí, houbových ragú nebo třeba sushi. Díky svému výraznému aroma a struktuře jsou oblíbené také jako náhrada masa v vegetariánských a veganských receptech. Kromě toho se shiitake používají v potravinářském průmyslu pro výrobu sušených hub, houbových koření či instantních polévek. Navíc se z nich vyrábí také doplňky stravy a léčiva, v čínské medicíně jsou využívány již po staletí. Ve wellness a kosmetickém průmyslu najdeme shiitake v široké škále produktů, například v pleťových maskách, sérech či krémech, neboť mají také omlazující a regenerační účinky na pokožku.