Sezam indický (Sesamum Indicum)
Další názvy: sezamový protein
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Sezam indický nebo také sesamový protein je důležitá plodina, kterou ceníme především pro její semena. Jedná se o tradiční rostlinu pěstovanou v mnoha asijských zemích, avšak je známa a obliběna po celém světě. Sezamové semínka obsahují až 50 % oleje a velké množství bílkovin, nicméně unikátním složkem je sesamin, antioxidant, který působí v těle jako přirozená obrana proti volným radikálům. Semena sezamu jsou bohatá také na vitamíny skupiny B a minerální látky jako jsou hořčík, železo, vápník či zinek.
Nejběžnější uplatnění sezamu indického najdeme v potravinářství. Semena se často využívají jako přísada do pečiva, salátů nebo těstovin. Sezamový olej je pak hojně využíván v asijské kuchyni pro jeho výraznou chuť. Zvlášť v korejské, čínské a japonské kuchyni je těžko nahraditelný. Kromě kulinářství se sezamový olej využívá také v kosmetickém průmyslu, zejména pro výrobu různých krémů, mýdel, šampónů či balzámů na rty. V posledních letech získává na popularitě také sezamové mléko, které je skvělou alternativou pro lidi s intolerancí na laktózu nebo pro vegany. Jen málokdo však tuší, že i tato alternativa klasickému mléku má svůj původ ve starověké Indii. Je tedy jasné, že univerzálnost sezamu indického je skutečně široká a tato rostlina si zaslouží naši pozornost.