Saturejka horská (Satureia montana)
Další názvy: Clinopodium montanum, Micromeria Montana, Saturiastrum montanum, Thymus montanus, Winter savory
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Saturejka horská, známá také pod názvy Clinopodium montanum, Micromeria Montana, Saturiastrum montanum, Thymus montanus či Winter savory, je polokeř z čeledi hluchavkovitých, který pochází z jižní Evropy. Tato bylinka je oblíbená pro svůj výrazný, lehce pikantní a pepřový aroma a chuť. Její vůně se nesmírně podobá dobromysli, ale je intenzivnější a ostrá. Listy saturejky horské jsou úzké, tuhé, tmavě zelené a ojíněné. Kvete od července do září malými růžovými nebo bílými květy.
Saturejka horská se používá v široké škále potravinářských produktů. Je neodmyslitelnou součástí francouzské bylinkové směsi „Herbes de Provence“, která se využívá při přípravě marinád, omáček a pečených mas. Přidává se také do sýrů, polévek, dušených pokrmů, zeleninových salátů a je vhodná ke kořenění hovězího masa. Lze ji užít také při výrobě likérů a aromatických olejů. V lidovém léčitelství se používá kvůli svým antibakteriálním, antiseptickým a trávicím účinkům. Je to také jedna z mála bylinek, která si zachovává svou plnou chuť i při dlouhodobém skladování nebo vaření. Pro svou schopnost zlepšovat trávení je často součástí kořenících směsí k tučným a těžko stravitelným pokrmům.