Saponin
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Saponin, známý také pod názvy Lactobacillus acidophilus/helveticus nebo prostě lactobacillus acidophilus, je typem složky, která se nachází v mnoha rostlinách. Přestože se tato látka obecně považuje za nepříjemnou pro konzumaci, je známá svými výhodami pro zdraví a je často přidávána do různých zdravotních doplňků a potravin, například do probiotického jogurtu. Saponiny se obecně podílejí na výrobe jogurtů a jiných mléčných výrobků, k nimž patří tvorba správné konzistence a chuti a také zlepšení absorpce některých vitamínů a minerálů v těle.
Nicméně, je třeba zmínit, že pojem "saponin" a "lactobacillus acidophilus" označují dvě různé věci. Zatímco saponiny jsou skupinou chemických sloučenin nacházejících se přirozeně v mnoha rostlinách a jsou známé pro své pěnivé vlastnosti, Lactobacillus Acidophilus je jméno pro typ bakterií, které jsou prospěšné pro lidské zdraví a nacházejí se přirozeně v našem těle. Lactobacillus Acidophilus se přidává do mnohých probiotických doplňků a potravin, včetne jogurtu, kvůli svým prospěšným účinkům na trávení a celkové zdraví. Problém zde však může nastat v nesprávné interpretaci nebo záměně těchto dvou termínů, které, ačkoliv se mohou vyskytovat ve stejných produktech, odkazují na odlišné složky s různými funkcemi.