Šafrán setý (Crocus sativus)
Další názvy: podzimní krokus, krokus, šafran siaty, karkom
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Šafrán setý, známý také pod jmény podzimní krokus, krokus, šafran siaty či karkom, je vysoce ceněnou rostlinou v gastronomii a tradiční medicíně. Tato víceletá cibulovitá rostlina s purpurovými květy pochází původně z Asie a je rozšířená zejména na Středním východě. Dnes je šafrán setý kultivovaný v různých částech světa, včetně Evropy. Tato květina je nejenom okrasná, ale významná také svými třemi červenými nitkami, které představují samotný šafrán. To je koření, které se z květů získává; nejprve jsou nitky ručně sbírány, pak se suší a nakonec prodávají jako nejdražší koření na světě.
Šafrán setý se používá hlavně jako koření. Typickým produktem, kde se často setkáme se šafránem, je španělská paella, kde dodává charakteristickou zlatavou barvu a silné aroma. V arabské kuchyni se šafrán používá do různých omáček, kuskusu či do sladkých nápojů. Ale šafrán nachází uplatnění i v pékárenském průmyslu, kdy se z něj vyrábějí například tradiční švédské vánoční pečivo, takzvané saffransbullar. V parfému a kosmetice se šafrán využívá také, pridává se do krémů, mýdel nebo tělových mlék. V medicíně se šafrán používá pro své léčivé účinky – působí jako antioxidant a má blahodárný vliv na trávicí systém nebo při léčení deprese. Tento všestranný krokus je tak skutečně zvláštní - ať už jako koření, kosmetická složka, lék, nebo jen krásná květina.