Šáchor jedlý (Cyperus Esculentus)
Další názvy: zemní mandle, tygří ořechy, čufa, gomi, šáchor jedlý
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Stále více v oblibě nám roste zajímavá rostlina z čeledi šáchorovitých, která je známá pod různými názvy jako zemní mandle, tygří ořechy, čufa či gomi. Jedná se o šáchor jedlý (Cyperus Esculentus), rostlinu původem z oblasti Středomoří. Tato rostlina, produkující drobné hlízky podobné ořechům či mandlím, které jsou pro svůj výživový obsah pojídány, je dnes rozšířena téměř po celém světě a je využívána především v potravinářství.
Tygří ořechy jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé. Jsou bohaté na vlákninu, minerály a vitamíny, a díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin mají blahodárné účinky na celý organismus. Z hlízek šáchoru jedlého se vyrábí nejrůznější produkty. Velmi oblíbeným výrobkem jsou pražené tygří ořechy, které se konzumují jako pochutina na slané i sladké. Dále se z nich lisuje olej, využívaný především v kuchyni pro jeho výraznou chuť a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Široké uplatnění najdou tygří ořechy také v bezlepkové dietě, jelikož z nich lze vyrobit mouku, která je vhodná k pečení. Nejznámějším produktem však zůstává španělský nápoj horchata de chufa, který je vyrobený z rozemletých a následně vymačkaných tygřích ořechů. Tento osvěžující nápoj je oblíbený především v horkých letních měsících. Zemní mandle se dále používají v kosmetice, kde jejich olej slouží jako základ pro různé krémy, balzámy či oleje na tělo.