Sacharin
Další názvy: Sodium saccharin, Saccharine, E954
Skóre škodlivosti: 3 (Neškodné chemické látky)
Sacharin je umělá sladidla, které je až 300-500krát sladší než cukr. Objevil ho chemik Constantin Fahlberg v roce 1878 náhodou, když pracoval na derivacích uhlovodíku. Sacharin je bezbarvá pevná látka, dobře rozpustná ve vodě, má sladkou chuť s hořkým povlakem a je tepelně stálý. Sacharin se využívá v potravinářství jako sladidlo a je označený kódem E954. Jeho další názvy jsou Sodium saccharin nebo Saccharine.
Sacharin má široké uplatnění v různých průmyslových odvětvích, ale nejčastěji se používá v potravinářském průmyslu především v dietních a diabetických výrobcích – najdeme ho v dietních nápojích, žvýkacím gumách, džemech, desertech, instantní kávě, čaji, diabetických čokoládách a bonbonech. Kromě potravinářství se sacharin využívá i v kosmetice, zejména jako součást zubních past a ústních vod, kde slouží nejen jako sladidlo, ale také jako inhibiční látka pro baktérie zodpovědné za tvorbu zubního kazu. Sacharin je také součástí některých léků určených k dětskému užití, kde sladý hořkou chuť léčivých přípravků.