Saccharomyces Cerevisiae
Další názvy: pivní kvasinka, pekařská kvasinka
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Saccharomyces Cerevisiae, obecně známý jako kvasinka pivní nebo pekařská kvasinka, je jednobuněčný kvasinek, jenž se používá ve výrobě několika tradičních potravin a nápojů. Tato kvasinka je tak rozšířená a hodnotná hlavně díky své schopnosti fermentace, která umožňuje přeměnu cukrů na alkohol a oxid uhličitý. Tento proces je nezbytný při výrobě alkoholických nápojů, jako je pivo, víno nebo destiláty. Oxid uhličitý, který se během fermentace uvolňuje, způsobuje zvedání těsta, což je využíváno v pekařství.
Kvasinky Saccharomyces Cerevisiae mají ale také další využití. Jsou například používány v potravinářském průmyslu pro výrobu kvasnicových výtažků, které jsou důležitou součástí mnoha potravin. Díky svým výživovým a zdravotním vlastnostem jsou také součástí některých doplňků stravy. V biotechnologii se využívají pro výrobu bioetanolu a v genetice se používají jako modelový organismus pro studium buněčných procesů. Mezi jiné produkty, kde můžeme tyto kvasinky najít, patří například sójová omáčka, sýry, jogurty, kefír či kysané zelí. Saccharomyces Cerevisiae tak patří k nejdůležitějším a nejrozšířenějším kvasinkám využívaných člověkem.