Rýžový sirup
Další názvy: Rice syrup
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Rýžový sirup, v angličtině známý též jako Rice syrup, je sladidlo, které se vyrábí fermentací rýže. Tento postup přeměňuje škroby obsažené v rýži na cukry. Rýžový sirup má velmi specifickou sladkou chuť. Je to také vhodná alternativa pro lidi, kteří trpí intolerancí na lepek, neboť rýže lepek neobsahuje.
Jeho využití v potravinářském průmyslu je poměrně široké. Obecně se rýžový sirup přidává do potravin jako sladidlo. Můžeme ho najít například v cukrovinkách a čokoládě, ovocných šťávách a nápojích, zmrzlině, sušenkách, pečivu, müsli tyčinkách, džemích a marmeládách. Dále se používá také k ochucení jogurtů a jiných mléčných výrobků. Rýžový sirup je také oblíbený v různých dietních stravách, protože jeho cukry se v těle uvolňují pomaleji, což zlepšuje příjem energie a snižuje pocit hladu.