Rýžový protein
Další názvy: Rice protein
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Rýžový protein, známý též pod anglickým názvem Rice protein, je rostlinný protein, který se získává z hnědé rýže. Patří mezi tzv. bezlepkové proteiny, což znamená, že je vhodný i pro osoby trpící celiakií nebo alergií na lepek. Tento typ proteinu je velmi dobře stravitelný a navíc je sytý, což ho předurčuje k tomu, aby byl součástí zdravé a vyvážené stravy. Jde o vysokokvalitní protein, který obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a proto ho lze považovat za plnohodnotný zdroj proteinů.
Rýžový protein se používá především ve výrobě doplňků stravy určených pro sportovce, jako jsou proteinové prášky, tyčinky a nápoje. Díky své neutralní chuti je oblíbený i v průmyslu s alternativními mléčnými výrobky, například rostlinnými mléky, jogurty a sýry. Rýžový protein se také často objevuje v receptech na bezlepkové pečivo a slané i sladké raw potraviny. Nechybí ani v kosmetickém průmyslu, kde je kvůli svým vlasovým a pokožkovým benefitům často součástí šamponů, kondicionérů a dalších pokožkových přípravků. Dá se říci, že rýžový protein je všestranný a jeho užití je velmi široké.