Rýže setá (Oryza sativa)
Další názvy: Rice, Brown rice, Asian rice, Hnědá rýže, Rýže osená
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Rýže setá, která se v mnoha kulturách nazývá jednoduše "rýže", je rostlina pěstovaná pro své zrna, která jsou hlavní složkou potravy pro velkou část světové populace, zejména v Asii. Rýže setá (Oryza sativa) patří mezi jednoleté, vzpřímené traviny s dlouhým, tenkým stonkem a úzkými listy. Rýže se obecně dělí na hnědou a bílou. Hnědá rýže, známá také jako neprošlá rýže, obsahuje více vlákniny a ve srovnání s bílou rýží je bohatší na vitamíny a minerály.
Rýže setá je významnou surovinou v řadě jídel a produktů. Jeho zrna jsou hlavní součástí tradiční asijské kuchyně, kde se používá jako příloha, hlavní ingredience v pokrmech jako je sushi, risotto, paella, ale také v dezertech jako je rýžový pudink nebo mliečna ryža. Hnědá rýže je základem mnoha zdravých jídel, protože je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály. Rýže se také používá jako surovina pro výrobu rýžové mouky, rýžového papíru nebo rýžového vina a v pekárenství i pro výrobu rýžových chlebů. Rýže je také využívána při výrobě piva a v Asii se z ní také vyrábí rýžová vína, například japonská sake nebo korejské soju.