Rohovník obecný (Ceratonia siliqua)
Další názvy: karob, svatojánský chléb
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Rohovník obecný neboli karob je stromovitá rostlina pocházející z východního Středomoří. V současné době je pěstován v celém Středomoří, ale také v Kalifornii, Brazílii, jižní Africe nebo Austrálii. Dosahuje výšky až 15 metrů a je známý svými kožovitě tenkými listy a zvláště pak plody – tmavě hnědými lusky, uvnitř kterých se nacházejí jedlé semena. Ty se už od pradávna využívají jako zdroj potravy pro lidi i dobytek. Lusky mají příjemně sladkou chuť, připomínající čokoládu. Proto je rostlina často využívána jako zdravý náhradník čokolády, jelikož neobsahuje kofein, má nízký glykemický index a je bohatý na vápník.
Semena rohovníku obecného znají široké uplatnění v potravinářském průmyslu. Lusky se sklízejí, když jsou ještě zelené, poté jsou vysušeny a semena se z nich vyloupají. Ty jsou poté zpracovány na karobový prášek. Tento prášek se využívá jako alternativa kakaového prášku v cukrářství při výrobě například čokoládových tyčinek, bonbonů, sušenek, pudinků nebo i zmrzliny. Díky sladké chuti karobového prášku se výrobky z něj mohou vyrábět s menším množstvím přidaného cukru. Jeho další výhodou je také to, že neobsahuje lepek, což ocení lidé s celiakií, ale také ti, kteří se stravují podle principů raw a vegan diety. Oproti klasické čokoládě je karob bílkovinnější a má méně tuků a cukrů. Uplatnění nachází i v lékařství jako prevence osteoporózy díky vysokému obsahu vápníku. Z karobu se také vyrábí například sirupy nebo zdravé proteínové tyčinky.