Rhamnose
Další názvy: 6-deoxy-monohydrate l-manosse, 6-deoxy-l-mannose, Isodulcitol, l-mannose, Monohydrate l-manose, l-rhamnose monohydrate, Mannomethylose
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Rhamnose, jinak také známý pod názvy 6-deoxy-monohydrate l-manosse, 6-deoxy-l-mannose, Isodulcitol, l-mannose, Monohydrate l-manose či l-rhamnose monohydrate a Mannomethylose, je přírodní monosacharid tvořící důležitou složku mnoha rostlin, včetně jedovatých. I když se jedná o relativně vzácný cukr, nachází se například v některých bobulích, dubových žaludech, v řepě, bylinném čaji nebo citrusových plodech. Je to bílá krystalická látka, nerozpustná ve vodě, s mírně sladkou chutí.
Rhamnose se především využívá v kosmetickém průmyslu, kde má důležitou roli při vývoji nových produktů pro péči o pleť. Důvodem je jeho schopnost stimulovat syntézu kolagenu a elastinu, což tomuto cukru přiznává významné antistárnoucí účinky. Kromě toho se rhamnose používá také v potravinářském průmyslu jako přírodní sladidlo nebo jako součást kojenecké výživy. Někdy je také využíván v léčivých přípravcích pro své antibakteriální a antivirové účinky. Pokročilé výzkumy také naznačují jeho potenciální využití v léčbě nádorových onemocnění.