Resveratrol
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Resveratrol patří mezi polyfenoly, které jsou považovány za silné antioxidanty. Její dalším názvem je 2-Methyl-1,3-propanediol. Přírodní zdrojem resveratrolu jsou různé druhy ovoce, především vinná réva, černé borůvky, brusinky nebo špačky. Z plodů vinné révy se resveratrol získává následným zpracováním na červené víno. V posledních desetiletích je resveratrol středem vědeckého zájmu kvůli jeho potenciálním zdravotním účinkům.
Resveratrol je využíván v mnoha průmyslových sektorech. Je součástí živinových doplňků a vitamínových přípravků. Mezi jeho hlavní přínosy patří prevence kardiovaskulárních onemocnění, protizánětlivé účinky, antioxidační působení a možnost pomoci při léčení rakoviny. Kromě potravinářství a farmaceutického průmyslu se resveratrol používá také v kosmetice. Je přidáván do produktů pro péči o pleť pro své anti-ageing účinky a schopnost chránit pokožku před volnými radikály. Mnohé klinické studie také naznačují, že resveratrol může působit preventivně proti neurodegenerativním onemocněním, jako je Alzheimerova choroba.