Řepa červená (Beta vulgaris)
Další názvy: řepa, krvavý elixír mládí, Beetroot, řepa obecná
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Řepa červená, známá také jako řepa obecná, Beetroot nebo krvavý elixír mládí, je oblíbená kořenová zelenina s hlubokým červeným zbarvení, která se často objevuje na našich talířích. Je to důležitá plodina, kterou lze pěstovat téměř po celý rok a je zdrojem mnoha zdravých látek, nejvíce betalainů, které jsou zodpovědné za její sytě červenou barvu. Beta vulgaris má velmi typickou, lehce zemitou chuť a je oblíbenou součástí mnoha tradičních českých pokrmů, ale také exotické kuchyně.
Použití červené řepy je velmi široké. Můžete ji konzumovat syrovou v salátu, vařenou, dušenou, pečenou nebo dokonce grilovanou. Její konzumace je velmi zdravá, a to nejen pro její vysoký obsah vitamínů a minerálů. Ze červené řepy se také lisuje šťáva, která je oblíbená pro své detoxikační účinky a schopnost stimulovat výkonnost při sportovních aktivitách. Rovněž se z ní vyrábí červený ocet, boršč - tradiční východoevropská polévka, chlebový kvas nebo i inkoust a barvivo. Dalším využití je řepný cukr - řepná melasa, z níž se dále vyrábí třtinový cukr. V posledních letech se rostoucí popularitě těší také fermentovaná červená řepa, která díky procesu kvašení získává zvláštní chuť a ještě se zvyšuje její zdravotní přínos.