Rajče jedlé (Solanum lycopersicum)
Další názvy: lilek rajče, rajské jablko, Lycopersicon esculentum, Lycopersicon lycopersicum
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Rajče jedlé (Solanum lycopersicum), často nazývané také lilek rajče či rajské jablko, je jedinečná rostlina, která náleží do rodiny lilkovitých. Pochází z Jižní Ameriky, konkrétně z Peru, Bolívie a Ekvádoru, odkud se rozšířila po celém světě díky své nenáročnosti a univerzálnímu uplatnění. Tuto plodinu oceňujeme nejen pro její výjimečnou chuť, ale také pro její bohatý obsah vitamínů a minerálních látek. Pěstování rajčat je celosvětově jednou z nejrozšířenějších zelinářských aktivit, a to jak v individuálních zahrádkách, tak i na komerční úrovni.
Rajče jedlé je využíváno v široké škále gastronomických produktů. Mezi nejznámější patří například klasický kečup, který je vyráběný z rajčatového protlaku, cukru, octa a různých koření. Dalším významným produktem je rajčatový protlak, který je základem mnoha omáček a polévkek. Rajče se také často používá při výrobě různých druhů konzerv, marinád a zavařenin. Ve výživě se využívá také ve čerstvé podobě, a to jak v salátech, tak při přípravě sendvičů nebo jako příloha k mnoha pokrmům. Některé druhy rajčat jsou vhodné i pro sušení a následné využití jako sušené rajčata v olivovém oleji. V neposlední řadě nelze zapomenout na rajčatový džus, který je oblíbeným nápojem mnoha lidí po celém světě.