Quinoa
Další názvy: Chenopodium Quinoa, Merlík chilský
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Quinoa, známá také jako Chenopodium Quinoa nebo Merlík chilský, je rostlina původem z Jižní Ameriky, dnes pěstovaná po celém světě kvůli svým význačným nutričním hodnotám. Na první pohled připomíná svým vzezřením obilovinu, nicméně technicky patří do skupiny luštěnin. Její semena mají velmi vysoký obsah bílkovin, vlákniny a je jedním z mála rostlinných zdrojů, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Velkým přínosem je také, že quinoa je bezlepková, což ji činí ideální volbou pro lidi trpící celiakií.
Quinoa se používá k výrobě mnohých potravinových produktů. Nejčastěji se ji setkáme v podobě celých semen, která se po uvaření používají jako příloha nebo jako součást různých pokrmů, od salátů přes pokrmy z woku až po pokrmy sladké. Může nahradit například rýži nebo bulgur. Quinoa se ale také zpracovává do mouky, která je vhodná k pečení a výrobě těstovin, stejně jako pro výrobu bezlepkového chleba a dalšího pečiva. Dále je quinoa používána v kosmetickém průmyslu, především ve výrobě pokožku regenerujících a vlasových přípravků. Její výtažek je také součástí některých dietetických doplňků.