Quercetin
Další názvy: Kvercetin, 5,7,3′,4′-flavon-3-ol, Quercitin, Quertine
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Quercetin patří mezi flavonoidy, konkrétněje mezi flavonoly. Je to látka objevená již v roce 1857, která je kromě jiného známá svými protizánětlivými a antioxidačními účinky. Vyskytuje se v mnoha druzích ovoce, zeleniny či bylin a vyznačuje se charakteristickým žlutým zbarvením. Kromě názvu quercetin se tato látka označuje také jako kvercetin, 5,7,3′,4′-flavon-3-ol, quercitin či quertine.
Quercetin se často používá jako složka potravinových doplňků a výživových doplňků sportovní výživy díky svým antioxidačním vlastnostem a schopnosti chránit buňky před poškozením. Také se kvůli svým protizánětlivým účinkům často využívá v řadě přípravků na podporu imunity. Z potravin je quercetin zejména v cibuli, jablkách, višních, červeném víně, citrusových plodů, tmavé čokoládě, olivovém oleji a některých typech ořechů a semen. Ve farmaceutickém průmyslu se tato látka používá v léčivých přípravcích a je také součástí kosmetických produktů, kde přispívá k ochraně pokožky před oxidačním stresem.