Pueraria lobata
Další názvy: kuzu, kudzu
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Pueraria lobata, známá též jako kuzu či kudzu, je rostlina, která patří mezi nejvšestrannější léčivé rostliny Asie. Populární je především v Číně a Japonsku, kde se využívá již více než dva tisíce let. Její hodnota spočívá v kořenech, které jsou velmi bohaté na přírodní minerály a polysacharidy, především pak puerarin. Tato látká má řadu příznivých účinků pro lidský organismus, například pomáhá při regulaci krevního tlaku, podporuje pružnost cév a působí protizánětlivě.
Kudzu se používá v mnoha oblastech. Je součástí řady léčivých preparátů, kde se využívá její pozitivního vlivu na krevní oběh a imunitní systém. Podporuje také pružnost pokožky, takže se stává oblíbenou složkou v přírodní kosmetice. Dále se z kořenů kudzu získává škrob, který má široké uplatnění v potravinářském průmyslu. V Japonsku je ze škrobu kudzu tradičně vyráběna například sladká houbová polévka nebo se používá jako zahušťovací látka do omáček a nápojů. Dalším využitím je fermentace kudzu na výrobu alkoholických nápojů jako je víno nebo pivo. Kudzu je tedy rostlina s mnohostranným využitím, která v sobě skrývá velké množství prospěšných látek pro lidský organismus.