Proso seté (Panicum miliaceum)
Další názvy: millet
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Proso seté, známé také pod názvem millet, je jednou z nejstarších obilnin, jež byly pěstovány v lidské historii. Tato obilnina, původem z Asie, se nejvíce rozšířila v stepích v severní části Číny, Ruska a Mongolska. Pro své vysoké nároky na sluneční světlo a teplotu, ale nízké nároky na půdu a vláhu, je považováno za velmi nenáročnou plodinu pro pěstování. Proso seté se vyznačuje bohatstvím minerálních látek, vitamínů, jako je kyselina listová, niacin a thiamin, a také vysokým obsahem vlákniny.
Použití proso setého je velmi rozmanité - ve formě celých zrn se často přidává do polévek a kaší, ale také se z něj vyrábí mouka. Ta má jemnou strukturu a příjemnou nahnědlou barvu, je bezlepková a proto je oblíbená mezi lidmi s celiakií a dalšími intolerancemi lepku. Velmi často se využívá při výrobě zdravých pečiv, těstovin, snídaňových müsli, ale i náhražek kávy. Proso seté je hojně využíváno i ve zdravé výživě, například ve formě vloček, jež se přidávají do jogurtů, müsli a jiných snídaňových menu. Díky vysokému obsahu proteinů a vlákniny jsou zrna proso setého oblíbenou součástí stravy veganů a vegetariánů.