Pomerančovník hořký (Citrus aurantium var. amara)
Další názvy: Pomeranč, divoký pomeranč, hořký pomeranč, bigaradie, citroník hořký, bitter orange, bitter orange peel, kijitsu, zhi shi, naranja, Orange Amére, neroli oil, laranja-amarga
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Pomerančovník hořký je zvláštní typ stálezeleného stromu z rodu citrusů. Má řadu různých názvů, jako například divoký pomeranč, bigaradie, kijitsu nebo laranja-amarga. Tento strom je znám pro své lahodné, intenzivně pachnoucí květy i plody. Jeho citrusové plody představují trochu paradox, jsou totiž vizuálně krásné s oranžovou barvou, ale jejich chuť je na rozdíl od běžných pomerančů velmi hořká a nepříjemná. I navzdory hořkosti jsou tyto plody velmi důležité pro průmysl, zejména pro kosmetický a potravinářský.
V kosmetice se těší velké oblíbenosti zejména neroli olej, který se vyrábí z květů pomerančovníku hořkého. Tento olej má charakteristickou vůni a uklidňující účinky, proto je často součástí různých vůní, parfémů, ale také pleťových vod nebo tonik. Hořké pomeranče se využívají také ve farmaceutickém průmyslu. Ze sušených plodů se vyrábí různé léky, které pomáhají například při trávicích potížích nebo usnadňují spánek. Plody hořkého pomeranče jsou též používány pro výrobu marmelád, konfitur a likérů, což oceňují zejména obyvatelé Středomoří. Méně známým využitím je zahrnutí do přípravky na bělení zubů, kde plody pomáhají odstranit pigmenty z povrchu zubní skloviny.