Pomerančovník čínský (Citrus sinensis)
Další názvy: Sladký pomeranč
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Pomerančovník čínský, vědecky zvaný Citrus sinensis, je plodový strom, který náleží do rodu Citrus a je známý také jako sladký pomeranč. Tento stálezelený strom pochází z Číny a je zásluhou svých aromatických plodů - pomerančů - oblíbený po celém světě. Pomerančovník roste v subtropických a tropických oblastech, kde dosahuje výšky až 10 metrů. Jeho plody se vyznačují sladkou chutí a svěží vůní, díky kterým jsou považovány nejen za lahodné ovoce, ale také za užitkovou rostlinu s mnohastranným využitím.
Pomeranče jsou nejen chutným a zdravým ovocem bohatým na vitamín C, ale také cennou surovinou v potravinářském průmyslu, kosmetice i tradiční medicíně. Díky své výrazné a svěží chuti a vůni jsou pomeranče považovány za jednu z nejlepších ingrediencí v ovocných šťávách, džemech, marmeládách, zmrzlinách a cukrovinkách. Ale použití pomerančovníku čínského sahá mnohem dále. Pomerančová šťáva i pomerančová kůra jsou klíčové složky v likérách jako je Cointreau nebo Grand Marnier. Lisovaná pomerančová šťáva je základním primárním produktem z pomerančů, ale také se z nich vyrábí pomerančový džus, nektar, koncentrát a další různé nápoje. Cukrářský průmysl využívá pomeranče, zvláště jejich kůru, pro výrobu kandovaných plodů, bonbonů, želé a dalších sladkostí. Pomerančový olej získávaný ze slupek se používá v parfémech a aromaterapii pro jeho uklidňující a povzbudivé vlastnosti. Kromě toho se pomeranče používají také v tradiční medicíně například pro léčbu nachlazení nebo k posílení imunity.