Pohanka obecná (Polygonum fagopyrum)
Další názvy: Pohanka jedlá, Fagopyrum esculentum, Buckwheat
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Pohanka obecná (Polygonum fagopyrum) je známá také jako pohanka jedlá, Fagopyrum esculentum nebo buckwheat. Rostlinu, původem z Asie, začali pěstovat již před 6 000 lety a postupně se rozšířila po celém světě. Díky své odolnosti a nenáročnosti na pěstování je oblíbenou polní plodinou. Charakteristickým znakem pohanky jsou její jasně růžové květy a tmavě hnědé plody připomínající oříšky. Hlavní využití pohanky leží v kuchyni, ale tento univerzální pomocník nachází uplatnění i v medicíně.
Kulinářské využití pohanky je velmi široké. Nejčastěji se z ní vyrábí mouka, která je ideální pro přípravu chleba, knedlíků, palačinek, těstovin či noky. Mouka z pohanky je oblíbená především mezi lidmi, kteří trpí celiakií, protože neobsahuje lepek. Dále se pohanka používá na přípravu kaší, polévek, sladkých i slaných pokrmů a dokonce i nápojů. Plody pohanky se často přidávají do salátů nebo slouží jako příloha k masu. Z pohanky se rovněž vyrábí kvašený nápoj podobný pivu, tzv. pohankové pivo. Inovativní kuchyně dále využívají pohanku k přípravě dezertů, bonbonů či zmrzliny. Pohanka se rovněž stává oblíbenou surovinou pro výrobu bezlepkových potravin.