Pimentovník pravý (Pimenta dioica)
Další názvy: nové koření, pimentovník lékařský, Pimenta officinalis, jamajský pepř, Eugenia pimenta
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Pimentovník pravý, známý také pod názvy nové koření, pimentovník lékařský, Pimenta officinalis, jamajský pepř nebo Eugenia pimenta, je vždyzelený strom původem z tropické Ameriky. Vyniká nejen svou odolností vůči nepříznivým podmínkám, ale především svými aromatickými plody, které se v kulinářství a medicíně využívají již stovky let. Charakterizuje je výrazná, kořenitá chuť, která se svou komplexností podobá kombinaci hřebíčku, skořice a muškátového oříšku. Tento neopakovatelný aroma profil předurčuje plody pimentovníku pravého k všestrannému využití.
Do povědomí Evropanů se plody pimentovníku pravého dostaly díky Kryštofu Kolumbu, který je přivezl z cesty na Nový svět. Od té doby se staly nedílnou součástí kuchyní na celém světě. V gastronomii se využívají především v mleté formě jako koření - do marinád, omáček, polévek, k pečení masa nebo i do dezertů a cukrovinek. Díky své bohaté chuti a vůni jsou plody pimentovníku pravého také součástí kořenících směsí jako je například karibská směs jerk nebo tradiční francouzský klasik - quatre épices. Mimo kulinářské sféry se pimentovník pravý využívá i v parfumerii a farmaceutickém průmyslu. Jeho silice se používá pro výrobu balzámu po holení, zubních past, náplastí na revmatické potíže a mnoho dalších léčivých přípravků. V neposlední řadě mají plody pimentovníku také místo v alkoholickém průmyslu, kde se přidávají do některých typů rumu, ginu a likérů, aby jim dodaly specifickou chuť a aroma.