Phytosterols
Další názvy: Fytosteroly, rostlinné steroly
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Phytosteroly, označované také jako rostlinné steroly nebo fytosteroly, jsou přírodní látky nacházející se v rostlinách, které mají strukturu podobnou lidskému cholesterolu. Tuto strukturu rostliny syntetizují za účelem podpory svého růstu a vitality, neboť steroly jsou základními stavbami buněčných membrán. Z hlediska lidského těla však působí fytosteroly jinak než cholesterol. Na počátku 21. století zjistili vědci, že jejich přítomnost v těle může snížit hladinu LDL cholesterolu, což mělo za následek narůstající zájem o tyto látky a jejich využití.
Phytosteroly se staly součástí řady výživových doplňků a potravin, jako jsou margaríny, rostlinné nápoje, jogurty a cereálie, jejichž cílem je podpořit zdraví kardiovaskulárního systému. Jejich vysoký obsah je přirozený například v sóji, ořeších či semínkách, ovšem pro zajištění dostatečné dávky pro snížení cholesterolu by byl potřebný jejich vysoký denní příjem, což běžně není možné. Proto je jejich přídavek do vybraných potravin vhodný pro osoby se zvýšenou hladinou cholesterolu. V České republice jsou potraviny s přídavkem fytosterolů dostupné především v lékárnách a specializovaných obchodech s potravinami, jako jsou bio prodejny. Dále jsou používány v kosmetickém průmyslu, kde se využívá jejich hydratačních a regeneračních vlastností.