Paprika křovitá (Capsicum Frutescens)
Další názvy: Capsicum Frutescens Resin
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Paprika křovitá, známá také jako Capsicum Frutescens nebo Capsicum Frutescens Resin, patří mezi známější druhy chilli rostlin. Její rod vede kořeny do teplých oblastí Střední a Jižní Ameriky. Oplovovali ji už starověcí Aztékové a Mayové. Tato odrůda je oblíbená zejména pro svoji intenzivní oříškovou chuť a výraznou pálivost, která dosahuje až 80 000 Scovilleových jednotek. Stále je velmi populární v tradiční latinskoamerické a asijské kuchyni.
Produkty, do kterých se paprika křovitá využívá jsou rozmanité. Její plody se po usušení mělí na chilli koření, které následně slouží jako základ pro různé druhy omáček, marinád, kari přípravků nebo grilovacích koření. Dalším velmi oblíbeným produktem je tabasco omáčka, která se vyrábí právě z papriky křovité. Kromě toho tato odrůda nachází uplatnění i v kosmetice, například v některých krémech na celulitidu nebo mastech na revmatismus, vždy díky svému prokrvujícímu a zahřívajícímu účinku. Paprika křovitá se rovněž používá k výrobě různých léčivých mastí a olejů.